13 Şubat 2008 Çarşamba

ÇOCUKLU VE MUTLU OLMAK

Ben ve eşim Şubat' 25'de tam 13 yıldır evli olacağız. Evliliğimizde iyi ve kötü, tatlı ve acı pek çok günümüz oldu. Geriye dönüp baktığımızda bizi evliliğimizde en çok mutlu eden şeylerin başında şu anda birisi 8 diğeri 7 yaşında olan iki çocuğumuz gelmektedir. Onlar kesinlikle bizi en çok mutlu eden iki şey. Onlar olmadan evimizi ve evliliğimizi düşünemiyoruz bile. Eminiz anne ve baba olan bütün evli çiftler çocukları için aynı şekilde hissederler.

Benim sizlerle paylaşmak istediğim konu: Çocuklarımıza olan bağlılığımızın evliliğimizin önünde bir engel olup olamayacağı.

Çocuklarımıza olan bağlılığımız evliliğimiz için bir sorun haline gelebilir mi?

Çocuklarımızla olan ilişkimizin sevgi egemenliğinde olmasına kimse karşı çıkmaz. Ama çocuklarımıza bağlı / bağımlı olarak yaşamak onları severek yaşamaktan farklı bir anlama gelir. Çocuklarımız bize muhtaç olarak doğarlar. Biz onların ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Aksi halde varlıklarını sürdüremezler. Onların altlarını değiştirmek, karınlarını doyurmak, temizlikleriyle ilgilenmek gibi ihtiyaçlarının yanı sıra onları korumak, yardımcı olmak, sevmek ve ilgilenmek gibi diğer ihtiyaçlarıyla da ilgileniriz.


Bütün anne ve babalar çocuklarıyla birlikte olup onlarla zaman geçirmek ister. Onların ödevleriyle, ve diğer ihtiyaçlarıyla evde onları uyanık bulduğu birkaç saat içinde geri kalan bütün enerjisini sonuna kadar harcayarak yapmak ister. Bu tabili uzun ve yorucu bir günün ardından hiç de kolay değildir. Kalan enerjinizin tamamını da bu şekilde çocuklarına harcarsınız ve onlardan sonra televizyonun karşısında yığılıp kalabilirsiniz? Yada eşinizle biraz konuşup yada hiç konuşmadan ertesi günün temposuna yetişmek için bir an önce uyursunuz.

Çocuk merkezli yaşayan anne babaları basit olarak şu şekilde tanıyabiliriz. Bu karı kocalar çocuklarına o kadar bağlıdırlar ki eşleriyle geçirecek zaman bulamazlar. Onlar için eşleriyle zaman geçirmek çocuklarıyla geçirecekleri zamandan çalmak gibidir. Çocuklarına bağımlı olarak yaşayan anne veya baba sevginin sadece çocuklara gösterilmesi gerektiğine inanırlar. Onlara göre sevgiye sadece çocuklar ihtiyaç duyar. Dolayısıyla birbirlerine sevgi göstermeyi ötelerler ve önemsemezler, ihmal ederler. Karı ve koca birlikte zaman geçirdiklerinde vicdan azabı çekerler ve onları ihmal ettiklerine inanırlar.

Çocuklar uğruna ihmal edilmiş evlilikler uzun vadeli olarak çocuklara kötü ve sağlıksız ortamlar haline dönüşür. Eşler birbirlerine seviyeli ve soğuk davranır. Bu da hiçbir çocuk için en iyisi ve sağlıklısı değildir. O halde hem çocuklu hem de mutlu olmak için ne yapabiliriz?
Eşinizle günlük ilişkiniz olmasına dikkat edin. Yani onunla yakın olmayı ve ilişkide olmayı ötelemeyin.

Yaratıcı olun. Belki bir akraba veya arkadaş veya bir komşu kolaylıkla çocuklarınıza birkaç saatliğine bakmaktan zevk alabilirler. Veya liseye giden bayanlar için tanıdık birisinin çocuklarına birkaç saatliğine bakmak sonunda kazanacakları cep harçlığı onlar için heyecan verici olabilir. Söylemek istediğimiz çocuklarımıza bakacak birilerini bulmak sadece bizden biraz yaratıcılık isteyebilir.

Fırsatları değerlendirin ve hayatınızı fırsatlara açık şekilde düzenleyin. Çocuklarımızın belirli bir saatte uyuma alışkanlığı edinmeleri, ödevlerini günün belirli saatleri arasında bitirmeleri, belirli saatlerde bilgisayar oynamaları veya televizyon izlemeleri, belirli bir saatten sonra çocukların odalarına çekilmeleri ve sessizce kitap okumaları gibi evdeki çeşitli davranışları düzenleyerek eşinizle kendinize hem bir sessizlik sağlayabilirsiniz hem de birlikte evde kalabalık ama yalnız kalma olanakları da yaratabilirsiniz.

Eşinizle fiziksel olarak yakın olmaktan, ona dokunmaktan, veya onun elini tutmaktan kaçınmayın, hatta her fırsatta böyle yapın.

Sadece eşinizle birlikte tatil yapabilmenin olanaklarını arayın. Tek bir gece için bile olsa eşinizle birlikte çocuklarınız olmadan sevdiğin farklı bir ortamda olmayı ihmal etmeyin.

Evinizi aynı zamanda sizi dinlendiren ve yenileyen bir ortam olarak dekore edin ve öyle tutun. Müzik, ses ve ışık olarak sizi dinlendirecek bir şekilde dekore edin. Birlikte bunun keyfini çıkarın.

Hiç yorum yok: