8 Şubat 2008 Cuma

AZ BİR MAYA BÜTÜN HAMURU KABARTIR

Her evli insan evlilik hayatında denenmeden geçebilir. Öyle bir zaman gelebilir ki, aslında asla öyle birisi olmadığı halde kişi evliliğin dışında birileriyle ilgilenebilir.

Bu aslında çok farklı şekillerde olabilir.
  • Aynı iş yerinde çalıştığımız birisine karşı normalde öyle hissetmezken birden farklı bir düşüncenin içinde bulabiliriz kendimizi. Yada bir yerde oturup sakin bir şekilde çayımızı veya kahvemizi yudumlarken birisi dikkatimizi çekebilir.
  • Evimizde veya iş yerimizde bilgisayarın başındayken ve etrafta kimsenin olmadığını ve kimsenin sizi fark edemeyeceğinizi düşündüğünüz zaman bir tık uzaklıktaki resimler veya görüntüler sizi cezb edebilir.

Bir süre kafamızın bu kişiyle veya kişilerle resimlerle veya görüntülerle meşgul olması kimi rahatsız edebilir ki? Diye düşünebiliriz. Bir an için evliliğimize yakışmayan veya verdiğimiz söze uymayan bir düşünce içinde olmak ve belki biraz hayal kurmanın ne kötülüğü olabilir ki?

Bilmiyoruz siz benzer bir durumda benzer duygu ve düşüncelerin etkisinde kaldınız mı? Hem olmaması veya yapmamanız gerektiğini bildiğiniz ama hem de içinizden de “sadece azıcık”; “bu kadarından kimsenin haberi olmaz ve kimseyi de rahatsız etmez” dediğiniz oldu mu?

“Azıcık maya bütün hamuru kabartır” sözünü duydunuz belki de. Bu sözün bizi öğrettiği şey bir şeyin küçüklüğünün veya miktarının onun etkinliğini sınırlandıramayacağıdır. Hayatımızın her alanına uyarlanabilecek bu sözü aynı şekilde az önce bahsettiğimiz davranış ve düşünceler için de kullanabiliriz.

Doğrusu düşünce, duygu veya diğer davranışlarımızın gerçekten bir anlık evli olduğumuz gerçeğinin dışına çıkması kimse tarafından fark edilmeyebilir. Ama azıcık mayanın bütün hamuru kabartması gibi az miktarda rayından çıkmış düşünce veya davranışın da bütün benliğimizin üzerinde etkisi olabilece bir gerçektir.

Aslında her aldatma, her evlilik dışı ilişki veya pornografi gibi bağımlılıklıklar “Azıcıktan bir şey olmaz. Kontrol edebilirim.” Düşüncesiyle başlarlar. Kişi kendisini kontrol edebileceğine inanır ve bir an için raylardan çıkmayı kabul eder. Ama bu onun bütün gününü etkilemeye devam eder. Onun zihnini meşgul eder. Genellikle böyle davranışlar kolaylıkla da itiraf edilemezler. Eşimize gidip açıkça ve kolayca aklımızdan neler geçtiğini veya ne yaptığımız anlatamayız. Sevdiğimiz kişilere de yapamayız. Dolayısıyla bir kez karıştıktan sonra maya etkisini göstermeye başlar yavaş yavaş ve sonra kontrol edilemez bir noktaya gelir.

O halde evliliğinizi için bu sözü unutmayın. “Azıcık maya bütün hamuru kabartır.” Üzerinde düşünün. Kendi davranışlarınızı, düşüncelerinizi düşünün. Mayaya izin verirseniz kontrolünüzü ona teslim etmek durumunda kalabilirsiniz.

Hiç yorum yok: