20 Kasım 2008 Perşembe

ARKADAŞLIK TACİZİ

Bir genç bayan okulda samimi olduğu karşı cinsten birisinin evine gidip gelmektedir. Gençlerin ilişkisi gayet masumdur. Bir araya geldiklerinde ders çalışırlar. Birbirlerine arkadaşlarından bahsederler. Genellikle de evde birileri bulunur.
Sonra bir gün genç kız aynı arkadaş tarafından yine evde beraber ders çalışmaya çağrılır. Genç kız tereddüt etmeden kabul eder. Eve gittiğinde evde kendilerinden başka kimsenin olmadığını fark eder. Biraz rahatsızlık duysa da arkadaşının teşvik edici ve rahatlatıcı sözlerinden sonra rahatlar ve konuşulduğu gibi ders çalışmaya başlarlar.
Bir süre sora genç erkek konuyu değiştirmeye okuldaki diğer kişilerden bahsetmeye başlar. Kız da bunlara cevaplar verir. Sonra sevgiye, aşka dönüşür konuşma. Bu yavaş ve yumuşak geçiş genç kızı tedirgin etmez. Aralarındaki samimiyete güvenmektedir çünkü. Sonra genç erkek kendisinden ve bu genç bayana olan ilgisinden ve sevgisinden bahseder. Genç kız şaşırmıştır, paniklemiştir ve arkadaşını kaybetmek istememektedir. Onun kalbini kırmadan arkadaş olarak kalmak istediğini ve ona karşı aynı duyguları beslemediğini anlatmaya çalışır.
Ama genç erkek duygusallıktan ilerisini yapmak, onu öpmek ister. Sonra kendini kaybedip kızın istememesine ve direnmesine aldırmadan ona zorla sahip olur.
Çocuklarımız daha ileri yaşlara geldiklerinde ve arkadaşlarının evlerine ders çalışmaya veya onlarla gece kalmalarına vb katıldığı zaman anne babalar olarak gözlerimizi açmamız ve onları olası tehlikelere karşı korumamız gerekir.
Cinsel taciz sık karşılaşılan bir konu. Ancak pek çok sebeple açığa çıkmıyor ve üstü kapatılıyor. Öncelikle aile bunun çevrede duyulmasını istemiyor. Böyle olursa toplumda kızlarına karşı bir tepkinin olabileceğini ve kızlarına bakışın değişeceğinden korkuyorlar. Kızları şimdi diğer erkekler tarafından da kullanılmaya açık bir hale gelebiliyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi cinsel ilişki-taciz durumlarında açık bir taciz olsa bile kadın tarafından da bir hata olduğu düşünülüyor. Yani kız veya kadın bir şekilde erkeği davet ediyor veya kapı açıyor. Dolayısıyla aileler kızlarının başına gelenin bilinmesi durumunda pek çok kişinin çocuklarına bu gözle bakmasından korkuyor ve olayı saklamayı daha uygun buluyor.
Bu yaklaşım tarzında bir miktar haklılık bulmamak elde değil. Özellikle okula veya işe giden, topluma katılmak zorunda olan bayanların kendi durumlarını olabildiğince toplumdan saklamaları ve aile içinde tutmaları doğru. Ama olanı tamamen saklama, sanki olmamış gibi davranmaya çalışma da doğru değil.
Gizli kalmalarının bir diğer nedeni de, gazetelerde ve televizyonlarda son zamanlarda sık sık gördüğümüz şekliyle, özellikle kız ailesi tarafından namus davası haline getirilip genç kızın ölüm riski altında kalabilmesidir.
Genç kızlarınızı başta anlattığımız hikayedeki gibi zor durumda kalmamaları için neler yapabileceğimiz üzerinde durmak istiyoruz bugün.
Öncelikle bazı rakamlar vermek isteriz.
• Tanıdık biri tarafından tacize uğrama olasılığı tanımadığı birinde uğrama olasılığından 4 kat daha fazladır.
• Her 1000 bayandan 13’ü cinsel olarak tacize uğramaktadır. Bunların arasından en sık tacize uğrayan yaş gurubu 16-24 yaş gurubudur. Bu yaş gurubundan bir bayanın tacize uğrama riski 4 kat daha fazladır.
• 14-17 yaş arasında tecavüze uğrayanların %40 tanıdıkları tarafından taciz edilmektedirler.

Önce pek çok sebepten kızlar tacize uğradıklarında bunu kendi ailelerine açmak istemiyorlar. Neden?

• Kendilerini de bir miktar suçladıkları için aileleri tarafından yargılanmak, suçlanmak istemedikleri için veya onları üzmemek için bunu anlatmıyorlar. Yayılmaması ve ailenin toplum içindeki durumlarının zor duruma düşmemesi için de saklanabilir taciz. Genç tacizi çok yakın arkadaşlarıyla veya güvendikleriyle birlikte geçiştirmeye çalışıyor.
• Bazen genç kız kimseye ve özellikle de ailesine anlatamıyor çünkü tacizi gerçekleştiren kişi tarafından keskin bir şekilde tehdit ediliyor. Bu tehdit kendisine veya aile üyelerine zarar vermek, herkese söyleyip kendisini ve bütün aileyi toplumda zor durumda bırakmak üzerine olabiliyor.
• Tacize uğrayan tacizci tarafında bu olayın sorumlusu olduğu konusunda ikna ediliyor. Bu şekilde kişinin başkalarına gidip anlatması engellenmeye çalışılıyor.
• Öte yandan gençler iç dünyalarında olanları, özellikle de utandıkları konuları çevrelerindekilere anlatma konusunda ağır davranırlar ki bu onların yaşları gereği çok doğal karşılanması gerekir.
Bütün bunları göz önüne aldığımızda gencin etrafında bulunan kişilerin, ebeveyn, aile üyeleri, öğretmen vs tacizin belirtilerini bilmeleri ve belirtilere karşı duyarlı olmaları gereklidir.

Tecavüzün belirtileri-işaretleri nelerdir?

• Bedensel olarak kişi yürümede veya özgürce hareket etmede zorlanabilir.
• Bedenlerinde gözle görülebilen morluklar, izler vb görülebilir.
• Daha önce öyle davranmazken siz yanınızdayken soyunmakta veya giyinmekten kaçınmaya başlar. Çıplak olmaktan veya görünmekten aşırı derece çekinebilir.
• Okul başarısında birden bire büyük bir düşüş, öğretmenlerinden bu konuda şikayet alabilirsiniz. Okula gitmeyi istememe, evde kalmak konusunda ısrar etme, hastalık bahane etme gibi sebeplerle okul aksatılabilir.
• Geceleri kabus görmek, haykırarak veya ağlayarak uyanmak bazen yatağını ıslatmak vs görülebilir.
• İştahta birden bir değişim olabilir. Buna bağlı olarak hızlı kilo alma veya kaybı görülebilir.
• Cinsellikle ilgili daha öncesinde rastlanmayan, alışık olmadığınız şekilde veya bilgilerle cinsellik hakkında konuşabilir.
• Cinsel yolla bulaşan bir hastalık ortaya çıkabilir.
• İntihar teşebbüsü de tecavüze uğrayanlar için var olan bir belirti ve ristir.
• Anlaşılamaz, normal olmayan bir saldırganlık veya öfke hali sergilenebilir. Bu sebeple ilişkilerinde ani bozulmalar olur.
• Evden kaçabilir.
• Kendi içine kapanır, sessizce ağlar veya arkadaşıyla saatlerce içeride sizden gizlemeye çalışarak konuşmaya çalışır.

Çocuklarınız, gençlerinizi cinsel tacizden / tecavüzden korumak için şu önerilerde bulunacağız.


• Öncelikli olarak, anne-babalığınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Eğer çocuklarınızdan uzak duruyorsanız, onların hayatlarına günlük yaşamlarına dahil olmuyorsanız bunu yapmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Çocuklarınızın günlük yaşamlarında neler yaptıklarıyla, boş zamanlarında uğraştıklarıyla, zaman geçirdikleri arkadaşlarıyla ilgilenmeniz, bilmeniz önemlidir. Eğer okula yürüyerek gidiyorsa bazen onunla beraber okula gidin veya onun okuldan siz alın. Bu zamanda çevresindeki insanları gözlemleyin, onlarla ilişkilerine bakın. Onlarla tanışın vs. Arada sırada öğretmenini ziyaret edip durumu hakkında, onu rahatsız eden şeylerin olup olmadığı hakkında bilgi alın. Kişisel olarak tanımadığınız aileler ve arkadaşlarıyla uzun zamanlar geçirmesine fırsat vermeyin, önce onlarla tanışın.
• Çocuklarınız gençlerinizi yakından gözlemleyin. Davranışlarındaki ani değişimleri dikkate alın, önemseyin. Görünüşünde, alışkanlıklarında değişimlerin olduğunda bunları es geçmeyin.
• Çocuklarınıza kendilerine uygunsuz bir şekilde yaklaşıldığında veya davranıldığında bunu sizlere anlatmaları konusunda konuşun. Yetişkinlere saygılı davranmaları ama gerektiğinde hayır demeyi onlara öğretin. Çevrelerinde bir yanlışlık gördüklerinde bunu önemseyip uygun birisiyle paylaşmayı telkin edin.
Eğer çocuğunuz genciniz tacize uğramışsa nasıl davranmalısınız?
• Onlara inanmalısınız. Onların hikayesini kabul etmelisiniz ve onlara inandığınız göstermelisiniz.
• Size her şeyi anlatmalarını beklemeyin. Bazı şeyleri hala anlatmayabilirler. Onlara zaman tanıyın.
• Onları yardım almaya teşvik edin ama zorlamayın.
• Bu olayda onları suçlamayın. Onların mağdur olduklarını unutmayın.

Hiç yorum yok: