2 Ekim 2010 Cumartesi

EVLİLİK ÖNCESİ VE YARDIM ALMA

Ülkemizde boşanma oranları istatistikleri boşanmaların hızlı bir şekilde arttığını göstermektedir. 2000’li yıllara gelindiğinde katlanarak artan oranlara gore 2010 yılında % 20 civarındadır. Yani evlenen her beş çiftten birisi boşanmakatadır. Bu oranın hala batının çok gerisinde (batıda boşanma oranı % 50 civarındadır) olduğu düşünüldüğünde olumlu görünüyor olmasına rağmen boşanma başlıbaşına bütün topluma zarar vermekte ve derin yaralar açmaktadır.

Araştırmalara gore evlilik öncesinde ciddi bir danışmalık yardımı alan çiftlerin evlilik sonrası yaşadıkları sorunlarda ciddi bir azalma olduğu görülmektedir. Ülkemiz için böyle bir istatistiği bulmak çok olmakla birlikte genel olarak %30 oranında boşanmayı engellediği görülmektedir. Dolayısıyla evlilik öncesi danışmalığın evliliğe giden veya isteyen her bekarın ciddiye alması gereken bir yöntem olduğunu görüyoruz.

Danışmanlığın mutlaka profesyonel biri tarafından yapıldığı fikri yaygın olsa da evlilik öncesi yardımda olgun, kendi ilişkilerinin farkında olan, evlilikteki zorluklar ve başa çıkma konusunda deneyimli, kitap okuyan ve kendini geliştirmeye açık olan bir çiftin yardımı da yeterli olmalıdır.

Evliliğe doğru giderken veya evlilik üzerinde düşünürken bazı noktaların mutlaka düşünülmesi ve karşılıklı olarak konuşulması gereklidir.

Bunlar kısaca:

Amaç ve Öncelikler: Evliliğe giden çiftlerin aynı amaca, değerlere ve önceliklere sahip olmaları önemlidir. Eğer aynı hedefe doğru ilerlemeyeceklerse gelecekte beraberlikleri ağır çatışmaların etkisinde kalabilir. Bireylerin amaç ve öncelikleri onların kendilerini gelecekte nerede ve nasıl görmek istedikleriyle yakından ilgilidir. Dolayısıyla evliliğe giden bireylerin birbirlerine açık olarak gelecekle ilgili amaç ve beklentilerini paylaşmaları ve iki kişinin bu noktada birlikte olup olamayacaklarını görmeleri önemlidir.

Finans İdaresi: Günümüzde evliliklerin boşanmayla sonuçmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi maddi unsurlardır. Çiftler paranın kazanılması ve kullanılması konusunda fikir ayrılıkları yaşamakta ve sonucunda çatışma ve sorunlar ortaya çıkmaktadır. Evlilikle birlikte çalışma, ihtiyaçların karşılanması, mal varlığı edinme, tassarruf, kişisel harcamalar vb gibi konuların konuşulması ve evlenmeden önce anlaşılarak bir plan çıkarılması önemlidir.

İletişim ve Çatışmalar: Evliliklerde boşanmaların en büyük nedenlerinin başında geleni iletişim ve iletişim çatışmalarıdır. Her ne kadar ilitişimi bildiğimizi iddia etsek de özellikle zor zamanlarda bireyler bilgisizlik nedeniyle çaresiz kalmaktadır. Oysa iletişim mekanik davranışlar zinciridir ve hem öğrenilip hem de öğretilebilir. Evlenmeden önce iyi bir iletişimin temel unusurlarının ve iletişim çatışmalarının nasıl çözüleceğinin öğrenilmesi ve pratik edilmesi gereklidir.

Çocuklar ve Anne-Babalık: Evlenildiğine ne zaman çocuk sahibi olunacağı, kaç tane çocuk sahibi olunacağı mutlaka ele alınmalıdır. Bunun yanı sıra çocuk yetiştirme, eğitim, disiplin gibi unsurlar ve kimin nasıl bir rol alacağı veya alması gerektiği gibi konular evlenmeden önce mutlaka görüşülüp konuşulmalıdır.

Ruhsallık: Çoğu kere çiftlerin birbirlerinin ruhsal alyapılarına ve görüşlerine dikkat etmeden evlendiklerine şahit olmaktayız. Özellikle ülkemiz gibi geniş bir mozaiğin yer aldığı yapıda çiftlerin evlenmeden önce nasıl bir ruhsal anlayışa sahip oldukları, Tanrı inançları karşılıklı olarak paylaşılmalı ve gözden geçirilmelidir. Aksi halde, özellikle çocuk sahibi olduktan sonra büyük sorunların yaşanması olasıdır. Doğru olanı çiftlerin aynı inançta ve aynı olgunluk seviyesinde olması ve çocuklarını ruhsal anlamda nasıl yetiştirecekleri konusunda da fikir birliği içinde olmalarıdır.

Evlilikte Roller ve Beklentiler: Ataerkil ve erkeğin reisliğinin geçerli olduğu bir toplum olarak değişen dünya içinde bir çift olarak nasıl roller, yetki ve sorumluluklar ve buna bağlı olarak görevler alınacağı mutlaka konuşulup bireylerin nerede durdukları saptanmalıdır. Yemek pişirmekten çocuk bakımına, duvarların renginden önemli kararların alınmasına kadar pek çok alanda bireylerin kendilerine ve eşlerine biçtikleri rol ilişkiyi etkileyecektir. Bunun önceden açık olarak konuşulması önemlidir.

Hiç yorum yok: